I hope you dance

I hope you never fear those mountains in the distance,

Never settle for the path of least resistance

Living might mean taking chances, but they're worth taking

Loving might be a mistake, but it's worth making

Don't let some hell bent heart leave you bitter,

When you come close to selling out, reconsider

Give the heavens above more than just a passing glance,

And when you get the choice to sit it out or dance

I hope you dance... I hope you dance...

Al ruim 17 jaar ondersteunen paarden mij tijdens coachingsessies. Hoe ik daartoe gekomen ben is een bijzonder verhaal dat ik graag met je wil delen;

Toen mijn paard Fiablo 20 jaar geleden op mijn pad kwam wist ik niet dat hij mijn leven zou veranderen. Ik liep tegen tal van problemen aan omdat we elkaar niet begrepen. Zijn "Spaanse" verleden en mijn ongeduld hielpen in dat opzicht niet mee. Tot op dat moment had ik de stellige overtuiging dat ik uitdagingen rationeel moest benaderen. Dat deed ik al jaren en werkte goed. Dus ik kocht een stapel boeken, heb deze uitvoerig gelezen en ging vol goede moed aan de slag.

Het werkte niet, de samenwerkingsproblemen werden alleen maar groter, zijn reactie op mij werd heftiger en gevaarlijker. De machteloosheid die toen ontstond bracht mij tot het besef dat het anders moest, dat ik iets te leren had in plaats van Fiablo. Ik besefte me dat ik aan het begin stond van een lange reis, met als doel het leren luisteren naar mijn hart. Mijn masker af te leggen, me niet langer te verstoppen in mijn brein, te voelen en mijzelf durven te zijn. Klaus Hempfling en Johan Miesen kruisden mijn pad en door hun wijze lessen leerde ik de boodschap van de paarden en hun taal. Fiablo begreep me, ik begreep hem, begreep mezelf en als het een keer tegen zat dan spiegelde hij mij en droeg de oplossing aan. Het leerproces gaat door, na het overlijden van Fiablo kwam Esplendida op mijn pad ook zij "test" me dagelijks en eist dat ik in mijn kracht sta, sensitief ben én mijn brein gebruik. Hoofd, hart, buik alles in balans.

Deze indrukwekkende leerervaringen maken dat ik mij tijdens mijn werkzaamheden als coach laat ondersteunen door onze paarden en ezels. Ik heb de meerwaarde zelf ervaren en wil dat mijn "klanten" niet onthouden. Het is telkens weer fascinerend om te ervaren wat er gebeurt tijdens een coachingsessie tussen mens en dier.

 

Achtergrond:
Ik ben 22 jaar actief als zelfstandig en gecertificeerd coach van leidinggevenden en hun teams op het gebied van verandermanagement, leiderschap, teamontwikkeling, cultuur- en gedragsverandering. Daarnaast coach ik volwassenen én kinderen individueel op persoonlijke thema's.

Opleiding:  Personeelsmanagement en een MBA  met specialisatie organisatieverandering. Verder heb ik een breed scala aan vakinhoudelijke opleidingen op het gebied van o.a coachingvaardigheden, groepsdynamica, systemisch werk (Hellinger), Sjamanisme en pedagogiek gevolgd. Gabor Maté en Bessel van der Kolk gaven mij inzichten en handvatten om mensen met trauma te begeleiden. De opleiding van Loes Koot koppelde systemisch werk aan het sjamanisme en werd de cirkel rond. Om mij te bekwamen in het werk met de paarden heb ik lessen in natural horsemanship gevolgd van Klaus Ferdinand Hempfling en andere toonaangevende specialisten. Daarnaast heb ik de cursus Asino therapie, de opleiding systemische paardencoaching  van Bureau Wind en de opleiding van Katy Pike afgerond.  Als professional ontwikkel ik mijn kennis continue door de laatste ontwikkelingen op mijn vakgebied te volgen, te leren van de ervaringen in de praktijk en bovenal naar mijn hart te luisteren.